Barion Pixel
Remek közösség, izgalmas programok
Legfrissebb hírek
Kalandot keresek2024-03-11 12:33:00

Sok gyerek nem szeret passzívan pihenni a nyári szünetben, élményeket, kalandokat keresnek. Mi sem jobb lehetőség erre, mint a honvédelmi tábor – idén már ötvenkilenc helyszínen, ötezer gyermek részvételével.

Remek közösség, izgalmas programok2024-03-11 12:30:54

Számos élménnyel gazdagodtak a fiatalok az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár honvédelmi táborában, június 19-23-a között.

Az együtt gondolkodás fontossága2024-03-11 12:28:59

Ötnapos hagyományőrző témájú honvédelmi tábort rendezett az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága az érdeklődő 15-18 éves diákoknak, Csobánkán, június 19-23. között.

Honvédelmi tábor az összekovácsolódás jegyében2024-03-11 12:27:31

Idén is kezdetét vette az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága által szervezett hagyományőrző honvédelmi tábor Csobánkán.

Számos élménnyel gazdagodtak a fiatalok az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár honvédelmi táborában, június 19-23-a között.

Az első napon a táborozók fegyverzettechnikai ismereteket szereztek, ugyanis megismerkedtek a Magyar Honvédség legújabb kézifegyvereivel, a CZ Bren gépkarabéllyal, illetve a CZ Scorpion EVO 3 géppisztollyal. Másnap Nagykőrösön, rajokban lőttek légpuskával, majd egy Airbus A319 repülőgéppel tettek meglehetősen nagy kört, egészen a Balatonig.

A hét során Trencsényi Péter, a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület tagja tartott előadást – kutyájával, Mogyival együtt. A gyerekek próbára tehették ügyességüket szituációs airsoft lövészetben, valamint egy tízkilométeres menetgyakorlatot is végrehajtottak a bázis területén. Csütörtökön pedig az úgynevezett target sprint jelentette a megmérettetést, amely ötvözi a futást és a lövészetet, majd a fiatalok kipróbálták a Gripen pilótaszimulátort is.

A heti teljesítményen és hozzáálláson alapulva, a felügyelők szavazatai alapján, pénteken, a táborzáráskor hirdetik ki, hogy ki lett a tábor „legjobb katonája”, ami egyszerre dicsőség, emlék és elismerés.

„A program meglehetősen sűrű, a táborozókat folyamatos terheljük, de én úgy vettem észre, hogy szeretik és igénylik is ezt” – fogalmazott Bodnár Tibor önkéntes műveleti tartalékos őrnagy, a tábor parancsnoka. „Mindig mondom nekik, hogy bármit csinálunk, tekintsék úgy, hogy tesztelhetik magukat: mennyire bírják fizikailag, vagy akár mentálisan a terhelést” – tette hozzá, kiemelve, hogy mindenki nagyon kitartó volt a hét folyamán.

A 15-18 éves korosztálynak meghirdetett táborban harmincan vettek részt, akik közül öten a Honvéd Kadét Programba tartozó iskolákból érkeztek.

„Általában az itt kialakult barátságok a tábor után is folytatódnak” – mondta Kövecses Anikó, akit tavaly a tábor „legjobb katonájának” választottak, idén pedig újra eljött, hogy megmérettesse magát. Hozzátette, hogy bár megvan a katonás rend és fegyelem, remek közösség alakul ki a napok alatt, a programok pedig izgalmasak és változatosak is.

Czímer Dávid ugyan először vesz részt honvédelmi táborban, de máris meghatározó élmény lett számára. Mint fogalmazott, a jelentkezést azoknak ajánlja, akik fontolgatják, hogy a katonai hivatást választják a későbbiekben vagy érdeklődnek a honvédelem ügye és a Magyar Honvédség működése iránt, illetve azoknak is, akik kipróbálnák magukat ilyen környezetben, ahogy azt ő is tette.