Barion Pixel
Az együtt gondolkodás fontossága
Legfrissebb hírek
Kalandot keresek2024-03-11 12:33:00

Sok gyerek nem szeret passzívan pihenni a nyári szünetben, élményeket, kalandokat keresnek. Mi sem jobb lehetőség erre, mint a honvédelmi tábor – idén már ötvenkilenc helyszínen, ötezer gyermek részvételével.

Remek közösség, izgalmas programok2024-03-11 12:30:54

Számos élménnyel gazdagodtak a fiatalok az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár honvédelmi táborában, június 19-23-a között.

Az együtt gondolkodás fontossága2024-03-11 12:28:59

Ötnapos hagyományőrző témájú honvédelmi tábort rendezett az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága az érdeklődő 15-18 éves diákoknak, Csobánkán, június 19-23. között.

Honvédelmi tábor az összekovácsolódás jegyében2024-03-11 12:27:31

Idén is kezdetét vette az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága által szervezett hagyományőrző honvédelmi tábor Csobánkán.

Ötnapos hagyományőrző témájú honvédelmi tábort rendezett az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága az érdeklődő 15-18 éves diákoknak, Csobánkán, június 19-23. között.

A táborban a jelentkezők élő történelemórákon vettek részt, ahol hagyományőrző egyesületek közreműködésével, a magyar hadtörténelem különböző korszakaival, fegyverzetével és egyenruhaviseletével ismerkedtek meg. Az előadásokon nemcsak a katonahagyományokat elevenítették fel, de a mai kor katonai kihívásairól és a honvédelem legújabb eszközeiről is hallhattak, tanulhattak.

„Országszerte megindult a Magyar Honvédség által szervezett tematikus nyári programsorozat, idén több mint ötezer gyermek táboroztatása a célunk” – mondta el kérdésünkre Csetneki Attiláné Krisztina hadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda tisztje. Hangsúlyozta: a hagyományőrzés rendkívül népszerű a fiatalok körében, amit az bizonyít leginkább, hogy a gyermekek harmada visszatérő táborozó. A fiatalok mindemellett betekintést nyertek a katonaéletbe, elsajátították a körletrend kialakítását, megtartását, részt vettek alaki foglalkozásokon, valamint megtanulták az álcázás fortélyait – a megszerzett tudást pedig járőrversenyen kamatoztathatták. „Büszkén mondhatom, hogy a tábor kapuin kilépő fiatalok mindegyike elkötelezett a honvédelem ügye iránt, és jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a felelős állampolgárrá válás útján mi is kísérhetjük őket” – emelte ki a hadnagy.

„A mai napra több hagyományőrző csapatot hívtunk meg, akik megismertették a fiatalokkal a középkorban, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején használt viseletet és fegyverzetet, de betekintést nyújtottak az első és második világháború korszakának harceljárásaiba is” – mondta Triznya Arnold hadnagy, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága, Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály beosztott tisztje.

Júniustól augusztusig közel 100 táborban, 135 turnusban táborozhatnak a gyermekek. A honvédelmi táborokban a diákok 17 féle különböző honvédelmi témájú tematikából választhatnak az ország mintegy 59 különböző helyszínén. A sokszínű programok természetesen betekintést nyújtanak az általuk választott témakörbe, ám ami ennél fontosabb, a mindennapi gyakorlattól eltérő, szokatlan, újszerű feladatokat is biztosítanak számukra a szervezők, amelyekkel erősítik a csoporton belüli összetartozást, az egymásra figyelést, az „együtt gondolkodást”. A gyermekek közösségben vannak, kiléphetnek a szürke hétköznapokból, új barátokat szerezhetnek.

A honvédelmi táborok fontos részét képezik a hazafias és honvédelmi nevelésnek, hiszen ezen keresztül a fiatalok betekintést nyerhetnek a Magyar Honvédség és a katonák mindennapjaiba.